Hogyan tűnj ki az albérlet piacon COVID idején

Hogyan tűnj ki az albérlet piacról COVID idején

Múlt héten egy nem egyszerű felkérést kaptam. A hatalmas bérlemény túlkínálattal rendelkező 6. kerületben kellett felkészítenem egy 30 nm-es kis udvari garzonlakást kiadásra, ráadásul egy lift nélküli ház legfelső, 3. emeletén. Sajnos a bérlésre szánt lakások tulajdonosai nem tudnak annyi pénzt szánni a felkészítésre, mintha azt eladásra készítenénk fel, így mindig a piacelemzésen kell spórolni. Én a piacelemzés nélküli felkészítést nagyon szakszerűtlennek tartom, mert enélkül a felkészítés egy sötétben tapogatózás. Amíg nem látjuk, hogy mit kínál a piac, mennyi lakás van, azok milyen áruak, milyen minőségűek, addig nem is lehet megalapozott tanácsod adni a tulajdonosoknak, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy olyan áron mehessen el a lakás, amilyen áron ők szeretnék.

Így aztán, ha kiadásra kell felkészítenem – még ha nem is töltök több napot a piacelemzéssel, mint az eladásnál szoktam – akkor is muszáj ránéznem gyorsan egy-két órában a kínálatra.
Így derült ki ennél a lakásnál is, hogy bár a COVID19 által kialakult turisztikai válság miatt rengeteg design-os, modern rövid távú kiadásra tervezett lakást kínálnak hosszú távú bérlésre nagyon alacsony áron, ezeknek a lakásoknak van két nagyon szembetűnő hátránya. Az egyik, hogy nagyon kevés bennük a tárolási lehetőség és általában kicsi a konyhájuk. Így a mi lakásunknak már meg is van az a két hatalmas előnye, amivel a versenytársai elé tud kerülni.
Így dőlt el az, hogy nem vitetjük el a szoba közepén álló nagy gardróbszekrényt és az összecsukható étkező asztalt sem, hanem inkább kitaláljuk, hogy hogyan ne legyenek az útban, de mégis a lakásban maradhassanak, funkcionálisan használhatóbbá téve a lakást a versenytársakhoz képest.

Utána már nincs más dolgunk, mint dekorációval otthonossá, hívogatóvá tenni a teret és profi fotókkal meg is mutatni azt. A hirdetés szövegben pedig ki lehet domborítani szóban is azokat az előnyöket, ami miatt ez a lakás ideális választás valakinek, akinek sok cucca van, szeretne egy rendes dolgozó/tanuló sarkot és szeret nagyokat főzni vagy barátokat fogadni is. Bónuszként még a gangon is van egy nagy asztalunk, ami pótolja az erkély feelinget.

Fontos látni azt is, hogy ahhoz, hogy egy lakás ilyen hívogatóvá varázsolódjon, nagyon sok dekorációra, kiegészítőre van szükség. Ebbe a lakásba 245.000 Ft-nyi cucc került be. Ennek java részét – gyertyákat, kis képeket, műnövényeket – egy felkészült home stager bérbe tudja neked adni, de vannak bizonyos dolgok, amiket muszáj megvenni és lakásban hagyni a bérlőnek. Ilyenek a lámpák, szőnyegek, függönyök vagy egy-egy nagyobb kép, ami nélkül nagyon csupasz maradna a fal. Ezzel a költséggel pluszban számolnod kell. Az eredmény azonban sosem marad el!

Fotó: Homoki István